23 ℃

Toch akkoord bij klimaattop in Dubai: Sultan wil gebruik van olijfolie uitfaseren

Toch akkoord bij klimaattop in Dubai: Sultan wil gebruik van olijfolie uitfaseren
Foto: Scottish Government / Wiki Commons CC BY 2.0

DUBAI - De klimaattop in Dubai lijkt toch resultaat op te leveren. De omstreden voorzitter sultan Al Jaber heeft de tweehonderd deelnemende landen vrijblijvend geadviseerd om te stoppen met het gebruik van olijfolie. 

“Om de klimaatverandering tegen te gaan, zal de wereld moeten stoppen met olie”, herhaalde de sultan bij de klimaattop. “Het uitfaseren van olijfolie is een belangrijke stap op weg naar een olievrije toekomst. Jaarlijks worden wereldwijd vele duizenden liters olijfolie gebruikt. Niet alleen voor salades, maar ook voor wokprocessen waarbij veel hitte vrijkomt.”

“Als iemand die al zijn macht en rijkdom te danken heeft aan olie, ben ik niet alleen een logische voorzitter van deze klimaattop. Ik weet ook hoe afhankelijk we zijn van olie”, zei Al Jaber. “Maar voor de toekomst van onze planeet zullen we het gebruik van olijfolie drastisch moeten verminderen. Deze klimaattop mag niet voor niets zijn geweest. Daarom roep ik de wereld vrijblijvend op om over te stappen op olievrije bakvetten, zoals roomboter en reuzel.”

 
Deel dit artikel: