13 ℃

Tjeenk Willink heeft dé oplossing voor beter bestuur: “Geen enkele politicus meer in kabinet”

Foto: YT CC

Informateur Tjeenk Willink heeft de oplossing gevonden voor een beter en meer integer kabinet. Hij pleit voor het buiten spel zetten van alle politici.

Het leek een welhaast onmogelijke taak die informateur Tjeenk Willink van de Tweede Kamer had gekregen. Hij moest zorgen voor een andere bestuursstijl, een herstelde relatie met de volksvertegenwoordigers, een niet dichtgetimmerd regeerakkoord en het herstellen van het vertrouwen van de kiezer in de politiek. En dan waren er ook nog de slechte onderlinge verhoudingen die gladgestreken moeten worden. Ondanks deze zware taak komt Willink met een waterdichte en simpele oplossing: geen politici in een nieuw kabinet.

In een toelichting legt Tjeenk Willink uit dat de oplossing zich vrij snel aandiende: “Ik heb bijna mijn hele werkzame leven gewerkt met politici en weet daardoor als geen ander dat een transparante en fijne werkomgeving niet mogelijk is met deze beroepsgroep. In de politiek kom je alleen bovendrijven als je zonder blikken of blozen kunt liegen en bedriegen. Het wordt dus de hoogste tijd om juist hen uit te sluiten van elke kabinetsfunctie. Dan heb je qua eerlijkheid en transparantie al een flinke slag geslagen.”

 
Deel dit artikel: