Jozef de timmerman werkte niet duurzaam

In het timmerbedrijf van Jozef was weinig aandacht voor duurzaamheid. Dat zeggen archeologen, die houtproducten van de pleegvader van Jezus hebben onderzocht. Jozef gebruikte grote hoeveelheden onverantwoord tropisch hardhout.

In Nazareth werden houtkrullen opgegraven uit het jaar nul. In die tijd had Jozef een goedlopend timmerbedrijf. Op geen van de houtkrullen werd het FSC-keurmerk aangetroffen. Archeoloog Simon Iscariot: “Jezus, dacht ik. Jozef’s timmerbedrijf had geen flauw benul van duurzame bedrijfsvoering. Jozef was persoonlijk verantwoordelijk voor de kap van enkele tientallen hectare oerbos.”

Er kan sprake zijn van een milieudelict. Iscariot onderzoekt of Jozef’s timmerbedrijf nog juridisch kan worden aangepakt. “Wij hebben begrepen dat het bedrijf inmiddels niet meer bestaat. Kort na het faillissement is Jozef van de aardbodem verdwenen. God mag weten waar naartoe. Mogelijk is zijn Zoon medeplichtig. Getuigen hebben Hem zien slepen met een groot, houten kruis. Dat was waarschijnlijk ook niet duurzaam geproduceerd.”

 
Deel dit artikel: