23 ℃

Tim (4) heeft een burn-out: “Op maandagmorgen is hij gewoon geknakt”

Tim (4) heeft een burn-out: “Op maandagmorgen is hij gewoon geknakt”
Foto: iStockPhoto - Getty Images - Red Pepper

Kleuters staan onder steeds grotere druk. Wie op de kleuterschool al niet presteert, wordt door de ouders en de leerkrachten al gauw gezien als een loser. Ook thuis worden kleuters geacht zich in rap tempo te ontwikkelen. De enorme prestatiedruk wordt sommige kinderen teveel. In het ergste geval kan dat leiden tot een burn-out.

“Op een maandagmorgen is hij gewoon geknakt. Hij kon niets meer”, vertelt moeder Claudia Riebeeck. Haar zoon Tim (4) werd getroffen door een burn-out. Sinds vier maanden zit Tim thuis. De druk van de kleuterschool werd hem teveel.

“Achteraf bezien denk ik dat de LEGO®-brandweerwagen hem de kop heeft gekost”, vertelt Claudia over haar zoon. “Die kreeg hij van oma. Een enorm bouwpakket dat eigenlijk bedoeld is voor kinderen van 8 jaar en ouder. Oma vond desalniettemin dat Tim dat wel aan zou kunnen. Nou, niet dus. Die arme jongen heeft zich wekenlang kapot gewerkt. Steeds maar door, door, door. Die brandweerauto móest af. Nou, je ziet wat er van gekomen is. De brandweerwagen is nog lang niet klaar, maar Tim is al helemaal uitgeblust.”

Tim ligt lusteloos op de bank. Volgens de dokter is niet in te schatten hoe lang de burn-out gaat duren. “Alle energie is verdwenen. Hij kan letterlijk niets meer”, vertelt zijn moeder. “Hij is doodmoe. Op sommige avonden gaat hij al om negen uur naar bed.”

 
Deel dit artikel: