21 ℃
Socioloog:

“Tijdelijke coma kan ouderen door de kerstdagen helpen”

“Tijdelijke coma kan ouderen door de kerstdagen helpen”
Foto: pixelheadphoto digitalskillet / Shutterstock.com

UTRECHT - Veel gezinnen ruziën over de vraag waar oma of opa tijdens de kerstdagen moet blijven. Volgens de bekende socioloog Ferdinand Dusse kan een tijdelijke, kunstmatige coma een oplossing zijn. 

Veel ouderen hopen de kerstdagen bij hun kinderen te mogen doorbrengen, maar die zitten vaak niet op de komst van een (schoon)moeder of -vader te wachten. “Heel begrijpelijk”, zegt de Utrechtse socioloog Ferdinand Dusse. “Ouderen klagen vaak over hun gezondheid en vertellen soms drie keer hetzelfde verhaal. Het is erg jammer als een gezellig kerstdiner daardoor wordt verpest. Vaak vinden ouderen het zelf ook vervelend om de kinderen met hun aanwezigheid op te zadelen. Dan zeg ik: Waarom laten we oma of opa niet een paar dagen slapen?”

Mirjam Zadelkist uit Hellevoetsluis laat haar moeder al een paar jaar tijdens kerst in coma brengen: “Mama vindt dat zelf ook het beste. Bovendien is er in haar verzorgingshuis meestal onvoldoende personeel tijdens de feestdagen. Als ze slaapt, heeft ze minder hulp nodig. En de verwarming hoeft niet zo achterlijk hoog.”

 
Deel dit artikel: