21 ℃

Thomas (6) bijgepraat over zijn slavernijverleden

Thomas (6) bijgepraat over zijn slavernijverleden
Foto: Motortion Films / Shutterstock.com

Het kabinet gaat officieel excuses aanbieden voor de rol van Nederland in het slavernijverleden. Ook bij de jongste generatie komt het schuldbesef. De 6-jarige Thomas van der Teijl werd vanmiddag bijgepraat over het afschuwelijke gedrag van de vorige generaties. Hij krijgt van zijn vader een week te tijd om te besluiten wat hij daaraan gaat doen.

“De buurman van onze overovergrootvader was in de 17e eeuw betrokken bij de trans-Atlantische slavenhandel en stopte onze familie weleens wat toe. Tot nu toe was Thomas daar niet van op de hoogte. Vanzelfsprekend heeft ons gesprek veel indruk op hem gemaakt”, vertelt vader Bob.

“Kijk, wat er gebeurd is, kan Thomas niet ongedaan maken. Maar hij begrijpt nu wel dat aan zijn speelgoed een beetje bloed kleeft. Ook hij profiteert nog van de rijkdom die wij op een afschuwelijke wijze hebben verkregen.”

Hoe gaat Thomas reageren op het slavernijverleden van de buurman van zijn overovergrootvader? “Dat weet ik niet, dat laat ik aan hem over”, zegt zijn vader. “Ik geef hem even de tijd om alles te laten bezinken, maar natuurlijk zal hij daarna wel met een verklaring moeten komen.”

 
Deel dit artikel: