Gronings gasdrama:

Theo (67) verwarmde zijn huis met gas uit Groningen: “Het schuldgevoel gaat nooit meer weg”

Theo (67) verwarmde zijn huis met gas uit Groningen: “Het schuldgevoel gaat nooit meer weg”
Foto: Fizkes / Shutterstock.com

Het kabinet moest vandaag diep door het stof na een verslag van de parlementaire enquêtecommissie over de aardgaswinning in Groningen. Staatssecretaris Hans Vijlbrief moest toegeven dat de aardbevingen in Groningen inderdaad zijn veroorzaakt door de gaswinning en dat te weinig rekening is gehouden met het belang van de Groningers.

Ook bij veel andere Nederlanders overheerst de schaamte, zoals bij de 67-jarige Theo Broekevouwer uit Maasbracht. Ook hij verwarmde zijn huis zelfs tot vorig jaar nog met gas uit Groningen. “Ik had het koud, maar dat is natuurlijk geen excuus”, zegt hij schuldbewust.

“Ik had gewoon zo’n energiecontract bij een energieboer. Wist ik veel waar mijn gas vandaan kwam. Ik was niet kritisch genoeg, besef ik nu. Ik stookte mijn woonkamer naar een aangename twintig graden, terwijl in Groningen de huizen beefden. Ik zou willen dat ik mijn fout kon terugdraaien, maar dat is onmogelijk. Ik zal moeten leren leven met wat ik heb aangericht. Het schuldgevoel gaat nooit meer weg.”

Inmiddels heeft Theo zijn leven gebeterd. Zijn verwarming staat nog aan, maar het gas komt niet meer uit Groningen. “Via een ingewikkelde constructie kon ik nog een energiecontract afsluiten bij een Russisch gasbedrijf. Ik hoop dat ik zo iets goed kan maken bij de Groningers. Dankzij het Russische gas kan ik nog steeds genieten van een behaaglijk huis en een warme douche, maar wel met een schoon geweten.”

 
Deel dit artikel: