17 ℃

Theo (57) rijdt in een tweedehands auto: “De schaamte is verschrikkelijk”

Theo (57) rijdt in een tweedehands auto: “De schaamte is verschrikkelijk”
Foto: Kekyalyaynen / Shutterstock.com

BLOEMENDAAL - Dat het leven flink duurder is geworden, zal niemand zijn ontgaan. Veel Nederlanders moeten zich in allerlei bochten wringen om rond te komen. De 57-jarige Theo Drieschoppen uit Bloemendaal moest een tweedehands auto kopen, omdat hij een nieuwe auto niet kan betalen. 

“Ik probeer deze auto gewoon te zien als een vervoermiddel, maar natuurlijk doet het wel pijn”, vertelt Theo. “Je rijdt toch in een auto die niet nieuw is, maar al door iemand anders is gebruikt. Een afdankertje. De schaamte die ik voel als ik hiermee bij het stoplicht sta, is verschrikkelijk. Mensen zien natuurlijk dat het een tweedehandsje is.”

Theo is niet de enige. Naar schatting 7,3 miljoen Nederlanders moeten rondrijden in een tweedehands auto, omdat ze te weinig geld hebben voor een nieuwe. “Er wordt te weinig gesproken over deze vorm van armoede. Er rust een enorm taboe op”, zegt budgetcoach Meike Hippert. “Er zijn gezinnen die zich moeten verplaatsen in een auto van vier of vijf jaar oud. Soms nog ouder. Je hart breekt, als je dat ziet.”

 
Deel dit artikel: