18 ℃

Texel wil vrijen met lammetjes verbieden

Foto: Go4gentur / Pixabay

De lente is begonnen, dus trekken veel mensen op Texel weer het weiland in om te vrijen met lammetjes. Toch groeit het protest tegen deze traditie. Sommige eilandbewoners vinden dat lammetjes hier niet voor bedoeld zijn.

In de afgelopen maanden zijn al verschillende lammetjes tijdens het vrijen met mensen gewond geraakt. Dat meldt De Telegraaf. “Het gaat er soms ruig aan toe”, zegt dierenarts Thijs Snibbert. “Mensen raken erg opgewonden van de lammetjes en vergeten dan dat het kwetsbare diertjes zijn. Gisteren kreeg ik nog een lammetje in mijn praktijk. Het arme beestje was helemaal uitgewoond. Je moet wel teder zijn.”

De gemeente Texel overweegt vrijen met lammetjes te verbieden, maar vooral de oudere eilandbewoners zijn daar fel tegen. Jan Grons (64) heeft meer dan zestig schapen op zijn land. “Ik ben een echte dierenvriend. Ze komen allemaal aan de beurt”, glundert Grons. “Het is een oeroude traditie. Mijn grootvader vree al met lammeren. En nu willen ze het verbieden. Ik vind dat een schande”, zegt hij fel.

Het vaak gehoorde argument dat vrijen met lammetjes dierenmishandeling is, wijst Grons van de hand: “De mensen die dat zeggen eten wel shoarma. Dát is pas zielig. Ik hou gewoon heel erg van dieren. Wat is daar nou mis mee?”

 
Deel dit artikel: