20 ℃

Teveel zout in strooizout

Foto: Hans Engbers / Shutterstock.com

Het wordt kouder, maar de vraag is of de wegen in de komende tijd gestrooid mogen worden. Uit onderzoek blijkt dat er van alles mis is met strooizout.

Volgens de Nederlandse Zoutbank, dat de levering van strooizout regelt, komt jaarlijks zo’n 200.000 ton strooizout op de Nederlandse wegen. “Het meeste gebruiken we steenzout, dat via mijnbouw uit de grond komt. Dat importeren we uit diverse Europese landen en bijvoorbeeld uit Marokko. Daarnaast leveren we schoner zeezout en vacuümzout, maar dat is niet genoeg voorradig”, aldus directeur Ardin Bos van de Nederlandse Zoutbank.

Juist dat zout is het probleem. Volgens huisarts Jos Koelewijn kan al dat zout leiden tot gezondheidsproblemen. “Grote hoeveelheden zout veroorzaken hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en nierproblemen”, waarschuwt de huisarts. “Natuurlijk is strooizout niet bedoeld voor consumptie, maar er zijn situaties denkbaar waarin weggebruikers het zout toch binnenkrijgen. Bijvoorbeeld als fietsers na een valpartij met hun bek op het asfalt landen.”

Andere strooimiddelen, zoals suiker, zijn volgens Koelewijn geen oplossing. “Voor verkeersslachtoffers die met hun tong het wegdek raken is suiker weliswaar lekkerder, maar suiker bevat relatief veel calorieën”, aldus de arts. “Bovendien is suiker slecht voor het gebit. Hard met de mond op het asfalt klappen is toch al niet best voor de tanden. Suiker maakt het alleen nog maar erger.”

 
Deel dit artikel: