13 ℃

Psycholoog: “Teveel Nederlanders bestempeld als zwakbegaafd”

Foto: G-Stock Studio / Shutterstock.com

De grens voor zwakbegaafdheid moet worden bijgesteld. Dat zegt psycholoog Marc Gila. “Nu wordt iemand met een IQ tussen de 70 en 85 al zwakbegaafd genoemd. Dat zou betekenen dat half Nederland zwakbegaafd is”, aldus de psycholoog.

Gila maakt zich zorgen over het gemiddelde IQ van Nederlanders. “Het gemiddelde ligt uiteraard op 100, maar we zien dat slechts een handjevol hyperintelligente mensen dat gemiddelde omhoog trekt. De overgrote meerderheid haalt de 100 niet. Het gaat vooral om mensen die deze redenatie niet kunnen volgen en tijdens het lezen van dit artikel denken: dit wordt me te moeilijk”, legt Gila uit.

Volgens de geldende norm worden mensen met een IQ tussen de 70 en 85 zwakbegaafd genoemd. “Steeds meer Nederlanders vallen binnen die groep. Dat betekent dat, als deze norm gehandhaafd blijft, het aantal zwakbegaafden sterk is toegenomen. Alleen al het feit dat driekwart van de lezers inmiddels is afgehaakt onderschrijft dat.”

Gila stelt voor om de ondergrens van zwakbegaafdheid te verlagen. “Het etiket zwakbegaafd moet gelden voor mensen met een IQ van 70 of lager. Wie daar net boven zit, behoort tot de inmiddels weer kattenfilmpjes kijkende meerderheid”, aldus de wetenschapper. “Mensen met een IQ van 85 of hoger zijn naar de huidige maatstaven hoogbegaafd. Maar dan gaat het slechts om enkelingen die dit soort artikelen helemaal uitlezen.”

 
Deel dit artikel: