18 ℃

Testbombardementen F-35 boven Nederland

De Nederlandse luchtmacht voert in de komende dagen enkele proefbombardementen uit met de nieuwe F-35-straaljager. Het toestel zal in diverse steden leegstaande gebouwen onder vuur nemen.

Foto: Logtnest / Shutterstock.com

De JSF F-35 Lightning II, zoals het toestel voluit heet, is de langverwachte opvolger van de F-16. In totaal heeft Nederland 46 straaljagers van dit type besteld. De eerste F-35 landde donderdagmiddag op Vliegbasis Leeuwarden. Het toestel werd verwelkomd door honderden nieuwsgierige vliegtuigspotters.

In de komende dagen zal de F-35 de eerste testbombardementen uitvoeren. “Met de F-35 is het mogelijk om met grote precisie doelen aan te vallen, maar vanzelfsprekend zal dat eerst in Nederland moeten worden getest”, legt luchtmachtcommandant Scholten uit. “Daarom zullen er gerichte bombardementen plaatsvinden op gebouwen in onder meer de binnenstad van Amsterdam, Leeuwarden en Winschoten.”

Omwonenden worden geadviseerd om ramen en deuren voorlopig dicht te houden. Wie naast een leegstaand gebouw woont, kan enige hinder ondervinden van de proefbombardementen.

 
Deel dit artikel: