Terschelling onderzoekt haalbaarheid eigen vulkaan

Foto: Stunning Art / Tonko Oosterink / Tuleedin / Shutterstock.com

Als het aan de Werkgroep Ontwikkeling Terschelling (WOT) ligt, heeft het eiland binnen tien jaar een vulkaan. De vulkaan moet het eiland aantrekkelijker maken voor toeristen en bovendien zorgen voor gebiedsuitbreiding.

“In de afgelopen weken hebben we de ontwikkelingen op het Spaanse eiland La Palma met grote belangstelling gevolgd. Door de uitbarsting van hun vulkaan is dat eiland maar liefst 20 hectaren groter geworden“, zegt woordvoerder Olke Smit van de werkgroep. “Zo’n gebiedsuitbreiding zou voor Terschelling zeer welkom zijn. Door erosie wordt ons eiland juist steeds kleiner. We zullen dus iets moeten doen.”

De vulkaanuitbarsting heeft op La Palma ook veel schade veroorzaakt. Maar die weegt volgens Smit niet op tegen de voordelen: “Natuurlijk, in eerste instantie lijkt zo’n uitbarsting nadelig, maar je krijgt er wel extra bouwgrond voor terug. Je moet vooral naar de lange termijn kijken. En vergeet niet dat zo’n uitbarsting enorm veel publiciteit oplevert.”

Het aanleggen van een enorme, lavaspuwende berg op Terschelling is een flinke operatie. Nog nooit is een vulkaan door mensenhanden gemaakt. “Het is een ambitieus plan, maar zeker niet onmogelijk”, aldus Smit. “Hier in de buurt zit genoeg energie in de grond. We zijn al in overleg met de Gasunie.”

 
Deel dit artikel: