13 ℃

Temperatuur in privévliegtuigen voortaan 2 graden lager: “Beter voor milieu”

Temperatuur in privévliegtuigen voortaan 2 graden lager: “Beter voor milieu”
Foto: 4 PM production / Dan Morar / Shutterstock.com

Zakenlieden, regeringsfunctionarissen en andere grootgebruikers van privévliegtuigen hebben met elkaar afgesproken dat de temperatuur aan boord twee graden omlaag gaat. Op die manier willen ze bijdragen aan een beter milieu.

Alleen al vanaf de luchthaven Schiphol vertrekken jaarlijks 12.000 privévluchten en al die vliegtuigen hebben verwarming aan boord. Om het energieverbruik te verlagen en de milieuschade te verminderen, staat de verwarming aan boord voortaan twee graden lager. “Het gaat over een stukje klimaatbewustzijn”, zegt minister Wopke Hoekstra, die zelf ook regelmatig met een privévlucht mee moet. “We leven in een tijd waarin we verantwoord moeten omgaan met het milieu. Een iets lagere cabinetemperatuur zorgt voor minder CO2-uitstoot, wat dus beter is.”

“Ik vind dat het aan boord van een privévliegtuig niet warmer hoeft te zijn dan in een lijnvlucht. Dat meen ik oprecht”, zegt Hoekstra. “Al die luxe is wat mij betreft niet nodig. Je kunt toch ook gewoon een wollen colbert aantrekken?”

Normaliter is de temperatuur aan boord 21 graden, maar vanwege het klimaat is de temperatuur in de cabine voortaan nog maar 19 graden. “Het zal ongetwijfeld even wennen zijn”, denkt Hoekstra. “19 graden is natuurlijk best fris, maar voor een kort vluchtje van bijvoorbeeld Rotterdam naar Brussel is dat niet zo erg.”

 
Deel dit artikel: