17 ℃

Temperatuur in heel Nederland onder 25 graden: Kan nieuwe ijstijd nog worden afgewend?

Temperatuur in heel Nederland onder 25 graden: Kan nieuwe ijstijd nog worden afgewend?
Foto: Nancy Beijersbergen / Shutterstock.com

In heel Nederland zal de temperatuur vandaag onder de 25 graden blijven. Klimaatwetenschappers waarschuwen dat dit het zoveelste bewijs is dat de wereld aan het afkoelen is.

Na wekenlang normale temperaturen te hebben gehad van rond de 30 graden, duikt het kwik in Nederland vandaag onder de 25 graden. Volgens klimaatwetenschapper Koen van der Winden geeft het klimaat hiermee een duidelijk signaal af: “Jarenlang zijn temperaturen van 30 graden de norm geweest in Nederland, maar daar lijkt een einde aan te komen. Vandaag zien we al een sterke daling naar 23/24 graden en volgende week krijgen we weer een soortgelijke ijzige dag.”

Van der Winden vindt het dan ook hoogste tijd dat de politiek gaat luisteren naar de waarschuwingen van de wetenschappers: “Samen met andere wetenschappers waarschuw ik al tijdenlang voor een nieuwe ijstijd door alle zonnepanelen en windmolens die wereldwijd worden geplaatst. Hierdoor kunnen fossiele brandstoffen niet langer hun matigende werk doen en wordt een nieuwe ijstijd realistischer dan ooit.”

 
Deel dit artikel: