13 ℃

Tekort aan politici dreigt na vertrek van Rutte, Heerma en Leijten

Tekort aan politici dreigt na vertrek van Rutte, Heerma en Leijten
Foto: YT CC

Nederland krijgt in het najaar te maken met een tekort aan politici. Dat blijkt uit berekeningen van onderzoeksbureau QuestionIt. 

In de afgelopen dagen maakten premier Mark Rutte, CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma en SP-Kamerlid Renske Leijten hun aftreden bekend, terwijl in het najaar nieuwe verkiezingen zijn. Verwacht wordt dat ook Wybren van Haga na de verkiezingen niet terugkeert in de Kamer. De vraag is of er voldoende politici over zijn om alle Kamerzetels te vullen.

Als de uittocht van politici in dit tempo doorgaat, heeft Nederland begin september al te weinig politici, zo blijkt uit de berekeningen van QuestionIt. In theorie zou dan de situatie kunnen ontstaan waarin bepaalde Kamerzetels leeg blijven.

Kamervoorzitter Vera Bergkamp is op de hoogte van het probleem, maar zegt zich vooralsnog geen zorgen te maken. “Het zijn vooral politici van de VVD, het CDA en de SP die er de brui aan geven en dat zijn partijen die na de verkiezingen sowieso flink minder zetels te vullen hebben”, aldus Bergkamp. “In het uiterste geval kunnen kunnen we tijdelijk politici uit het buitenland halen, bijvoorbeeld uit Polen.”

 
Deel dit artikel: