23 ℃

Tekeningetje verkocht voor 8,6 miljoen euro en toch blijven kunstenaars klagen

Foto: AnnaStills / Shutterstock.com

Een tekeningetje van een Nederlandse kunstenaar is in New York verkocht voor 8,6 miljoen euro. De kunstenaar in kwestie zou een lichtend voorbeeld voor andere kunstenaars kunnen zijn. Maar staan zij er wel voor open?

Een zekere Van Gogh maakte een lullig tekeningetje van een meisje. Het werkje heeft deze week maar liefst 8,6 miljoen euro opgeleverd. Toch blijven de meeste kunstenaars klagen over hun penibele financiële situatie. Dat is een vreemd en onverklaarbaar contrast. Ook stratenmaker Gerrit Bons uit Den Haag begrijpt niet dat kunstenaars nog steeds klagen over gebrek aan geld: “Ik ken geen enkele stratenmaker die ooit 8,6 miljoen euro heeft verdiend met het bestraten van een steegje. Dat dit zomaar kan in kunstenland vind ik schandalig. Ze zouden allemaal naar Siberië gestuurd moeten worden om 14 uur per dag sneeuw te schuiven. Dan weten ze ook een keer wat werken is.”

Demissionair minister Eric Wiebes is het volledig eens met stratenmaker Bons: “Kunst is een leuke hobby en het tekenen van een meisjesgezicht is heel schattig, maar het moet natuurlijk geen geld gaan kosten. Ik wil dan ook pleiten voor een kunstenaarsbelasting. De eerste 500.000 euro die kunstenaars verdienen moeten volledig worden belast. Dan weten kunstenaars ook eens hoe het voelt als je niet bulkt van het geld.”

 
Deel dit artikel: