Technisch trucje mogelijk redding voor Songfestivalduo

Technisch trucje mogelijk redding voor Songfestivalduo
Foto: Avrotros / Jasper Suyk

Met een technisch trucje kan het optreden van Mia Nicolai en Dion Cooper bij het Eurovisie Songfestival mogelijk toch worden uitgezonden. Dat zegt geluidstechnicus Ryan Bardel, die al vaker heeft gewerkt met vals zingende artiesten.

Het zangduo is omstreden, omdat het tijdens de afgelopen twee proefconcerten niet toonzuiver zong. De verantwoordelijke omroep Avrotros zou de Nederlandse inzending niet meer kunnen terugtrekken, maar zou wel een deel van het Songfestival in stilte kunnen uitzenden.

Geluidstechnicus Ryan Bardel legt uit hoe een en ander in z’n werk gaat: “Achter de schermen wordt gebruikgemaakt van een geluidsmengtafel met een zogenoemde ‘masterfader’. Als je die tijdens het optreden van Mia en Dion dichtzet valt alle audio weg, maar blijft het beeld gewoon te zien. Technisch is dat heel goed mogelijk.”

Songfestivalkenner Angelo Kellers spreekt van een aanvaardbare noodoplossing. “Gezien de omstandigheden is dit het beste wat ze kunnen doen. Op die manier kunnen de kijkers toch genieten van het mooie decor en de spectaculaire lichtshow”, zegt Kellers. “En laten we eerlijk zijn: met het beeld is niets mis. Mia en Dion zijn allebei prachtig om naar te kijken. Als je het geluid gewoon weglaat, blijft er een prima optreden over.”

 
Deel dit artikel: