23 ℃

Tata Steel is om: “Vanaf nu alleen nog maar staal gemaakt van madeliefjes en rozenbottelextract”

Foto: 365 Focus Photography / Shutterstock.com

Na het vernietigende RIVM-rapport van vorige week is de druk op Tata Steel om groener te produceren enorm toegenomen. Zo erg zelfs dat de staalgigant heeft besloten om per direct over te gaan op het produceren van staal met voornamelijk madeliefjes.

Het RIVM-rapport dat vorige week werd gepresenteerd over de gezondheidsrisico’s van omwonenden was vernietigend voor Tata Steel. In het neerdalende stof rondom de fabriek in IJmuiden zitten enorme hoeveelheden lood en kankerverwekkende stoffen. Bovendien kunnen de stoffen zorgen een verminderende intelligentie bij kinderen. Al met al genoeg redenen voor het bedrijf om het over een volledig andere boeg te gooien.

De directie van Tata Steel heeft laten weten zo snel mogelijk het productieproces aan te passen en volledig over te gaan op het produceren van staal met slechts madeliefjes en rozenbottelexact. “Met de kennis van nu is het eigenlijk ongelofelijk dat we in het verleden zo’n enorme fabriek hebben opgetuigd voor zoiets simpels als staal. Daar willen wij dan ook excuses voor aanbieden”, meldt een woordvoerder.

Vanaf 1 november gaat Tata Steel alles anders doen: “Om dit overgangsproces soepel te laten verlopen, roepen wij iedereen in de omgeving van IJmuiden op om vandaag al madeliefjes en rozenbottels in te leveren bij de kliko’s bij de ingang van onze fabriek. Want vergis je niet; voor duizend kilo staal heb je al snel een paar duizend madeliefjes nodig.”

 
Deel dit artikel: