17 ℃

Tarief voor gebruik defibrillator vaak te hoog

Foto: Anystock / Shutterstock.com

Veel bedrijven rekenen een te hoog tarief voor het gebruik van de defibrillator (AED). In sommige bedrijven mag de defibrillator gratis worden gebruikt, terwijl op andere plaatsen flink moet worden betaald. 

In de meeste bedrijven hangt inmiddels een defibrillator, maar wie iemand wil reanimeren doet er verstandig aan eerst goed rond te kijken. De tarieven voor het gebruik van de defibrillator lopen namelijk sterk uiteen. “Er zijn bedrijven waar je 10 tot 20 euro moet betalen voor het gebruik van de defibrillator. Het is natuurlijk prima dat men de stroomkosten vergoed wil hebben, maar dit is wel erg gortig”, zegt Erica Rups van Stichting Harthulp Nederland.

Toch vinden veel ondernemers de tarieven nog te laag. Ook in de winkel van Jaap Trompet hangt een AED. “Ik reken een tientje per kwartier. Je kunt er iemands leven mee redden, dus daar mag best een redelijke vergoeding tegenover staan”, zegt hij. “Bovendien wordt de vergoeding niet altijd betaald, bijvoorbeeld omdat de reanimatie mislukt. Laatst ging er nog eentje dood in mijn zaak. Kon dus niet meer betalen. Dan blijf je als ondernemer met een flinke kostenpost zitten.”

 
Deel dit artikel: