23 ℃

Tankt u gewone benzine of Fairtrade-benzine?

U heeft het vast al gezien: tankstations verkopen sinds deze week E10-benzine in plaats van Euro 95. De nieuwe brandstof bestaat voor 10 procent uit bio-ethanol, een zuiver natuurproduct gemaakt van mais, riet- en buitensuiker. E10 is verkrijgbaar met en zonder Fairtrade-keurmerk. Dit zijn de verschillen.

Foto: Akimov Igor / Shutterstock.com

E10-benzine mét Faitrade-keurmerk wordt geproduceerd door benzineboeren die hiervoor een eerlijke prijs krijgen. De arbeiders op de brandstofplantages krijgen een goed loon. Verder heeft de benzineboer afspraken gemaakt over de arbeidsomstandigheden. De plukkers die de benzine van het land halen mogen maximaal 8 uur per dag werken. Als u kiest voor E10 met het Fairtrade- of Max Havelaar-keurmerk, weet u zeker dat u een eerlijke brandstof tankt.

E10-benzine zónder Fairtrade-keurmerk is iets goedkoper. Daar staat tegenover dat er geen controle is op de productie. Tankstations kopen de E10 tegen zeer lage prijzen in, waardoor de benzineboer er soms weinig of niets aan over houdt. De arbeidsomstandigheden op de benzineboerderijen zijn vaak slecht. De benzine wordt geplukt door piepjonge arbeiders die soms 16 uur per dag moeten werken en worden geslagen.

in ethisch opzicht is E10 met het Fairtrade- of Max Havelaar-keurmerk dus de betere keuze. Vindt u de nieuwe E10 toch te duur, dan kunt u natuurlijk ook gewoon diesel tanken.

 
Deel dit artikel: