Tanja (47) is gegeneraliseerd atheïst: “Ik besta zelf ook niet”

Tanja (47) is gegeneraliseerd atheïst: “Ik besta zelf ook niet”
Foto: Denis Shevyakov / Shutterstock.com

PURMEREND - Dit is Tanja Druishof (47) uit Purmerend. Althans, dat is ónze mening. Volgens Tanja zelf is er namelijk helemaal geen sprake van een Tanja en heeft een dergelijke Tanja ook nooit bestaan. Tanja is een gegeneraliseerd atheïst; iemand die de bestaansontkenning van God na verloop van tijd radicaal op zichzelf is gaan projecteren.

Hoewel Tanja het maar vreemd vindt dat wij een gesprek willen voeren met iemand die niet bestaat, besluit ze toch antwoord te geven op de vraag wanneer zij precies atheïst is geworden: “Als puber ging ik met vriendinnen met de bus op zuipvakantie naar Spanje. Na twee uur rijden kreeg de bus een klapband. Dat was voor mij de realisatie dat God niet kon bestaan. Ik had er zoveel zin in, dus welke God zou zoiets dan laten gebeuren? Sinds dat bewuste moment ontken ik Zijn bestaan.”

Toen Tanja er jaren later niet in slaagde om haar studie succesvol af te ronden, probeerde zij vanuit haar atheïsme te duiden waardoor dit kwam. Uiteindelijk bracht gegeneraliseerd atheïsme haar het inzicht: “Na enige zelfreflectie kwam ik erachter dat ik niet in mezelf geloofde; ik was niet overtuigd van wie ik was en wat ik kon. Het duurde niet lang voordat ik besefte dat ik niet kon bestaan.”

Tanja vertelt tot slot dat haar omgeving moeite heeft met haar gegeneraliseerd atheïsme: “Vooral mijn ouders zijn een beetje radeloos. Zij waren altijd in de veronderstelling dat ze een dochter genaamd Tanja hadden, dus dan is het natuurlijk best even schrikken als blijkt dat ik een illusie ben. Wellicht kan het atheïsme ook voor hen steunend zijn. Ze vinden mijn verhaal namelijk erg ongeloofwaardig, dus dat is een goed begin.”

 
Deel dit artikel: