13 ℃

Tandartsen nemen snoeiharde maatregelen tegen niet-flossende patiënt

Tandartsen nemen snoeiharde maatregelen tegen niet-flossende patiënt
Foto: dkHDvideo / Shutterstock.com

Wie nooit flost en desondanks toch in de stoel van de tandarts durft te gaan liggen, kwam dit jaar voor een pijnlijke verrassing te staan. In het najaar van 2023 kwamen tandartsen en mondhygiënisten met een zogenoemd ‘zero-tolerance-beleid’ tegen patiënten die het flosadvies niet serieus nemen.

“Vrijwel dagelijks worden we geconfronteerd met patiënten die braaf knikken als wij zeggen dat er dagelijks geflost moet worden en het vervolgens niet doen. Of patiënten die in de dagen voorafgaand aan de halfjaarlijkse controle nog even hun achterstallige floswerk denken te kunnen inhalen. Wij waren er helemaal klaar mee”, zegt tandarts Gerben van Akkeren namens het Nederlands Tandheelkundig Collectief (NTC).

Sinds 1 september hanteren tandartsen een zero-tolerance-beleid tegen notoire flosweigeraars. “De tijd van het vrijblijvende flosadvies is voorbij”, aldus Van Akkeren. “Als het niet op een vriendelijke manier kan, dan moet het maar op een minder vriendelijke manier. Er gaat geflost worden, laat dat duidelijk zijn. Wij hebben boren en scherpe haakjes. Patiënten hebben geen idee waartoe wij in staat zijn.”

 
Deel dit artikel: