17 ℃

Tamila maakt gebruikte condooms weer als nieuw

Ze verkocht al ruim vierduizend ‘refurbished condooms’. Dat zijn condooms die na een grondige schoonmaakbeurt opnieuw kunnen worden gebruikt. Deze week won Tamila Bick (24) de Duurzaam Ondernemen Award.

Foto: Fotos593 / Shutterstock.com

Tamila startte haar bedrijf nog maar een jaar geleden. “Gewoon vanuit mijn slaapkamer. Daar ontstond ook het idee”, vertelt de jonge onderneemster. “Condooms worden meestal al na één keer weggegooid. Dat is zonde en slecht voor het milieu. Ik bedacht een manier om ze te kunnen hergebruiken.”

De condooms worden eerst zorgvuldig uitgespoeld. Eventuele gaatjes of scheuren worden gerepareerd. Daarna wordt het condoom opgerold en luchtdicht verpakt. Per maand verkoopt Tamila zo’n tweehonderd ‘refurbished condooms’. Ze zijn goedkoper dan nieuwe condooms en na gebruik kunnen ze gewoon weer worden ingeleverd.

Kunnen alle condooms worden gerecycled? “Nee, helaas niet”, zegt Tamila. “Laatst kreeg ik een exemplaar dat helemaal was afgeragd. Aan de binnenkant was alles aangekoekt en aan de buitenkant ook. Dan denk ik: sjongejonge, wat heb je daar in hemelsnaam mee gedaan? Zo’n 95 procent kan worden hergebruikt. En van de rest maken we babyspeentjes.”

 
Deel dit artikel: