16 ℃

Taliban bieden Nederland hulp aan bij kabinetsformatie

Foto: US Dept of State / Wiki Commons / Public Domain

Na de recente machtsovername in Afghanistan zoeken de Taliban toenadering tot het buitenland. Taliban-leider Hibatullah Akhundzada heeft Nederland hulp aangeboden bij de vorming van een nieuw kabinet.

“Zoals eerder gemeld willen wij de buitenlandse betrekkingen normaliseren. Wij willen op vreedzame wijze samenwerken met het Westen en onze hulp bieden, daar waar dat nodig is. In Nederland kunnen wij bijvoorbeeld een bemiddelende rol spelen bij de kabinetsformatie”, zegt Taliban-woordvoerder Zabihullah Mujahid.

Mujahid zegt de kabinetsformatie in Nederland ‘met lede ogen’ te volgen: “Na 160 dagen is het bij jullie nog steeds niet gelukt om een nieuw regime te formeren. Dan vraag ik me af: waarom moet het zo lang duren? Met onze bemiddeling kunnen er eindelijk stappen worden gezet. Ik verwacht op korte termijn een telefoontje van Mariëtte Hamer.”

Hoe de Taliban concreet willen bijdragen aan de kabinetsformatie in Nederland laat Mujahid in het midden: “Laat ik het zo zeggen: wij hebben zo onze manieren om partijen aan de onderhandelingstafel te krijgen.”

 
Deel dit artikel: