17 ℃

“Taboe op herentampon moet verdwijnen”

Bijna even veel mannen als vrouwen gebruiken tampons. Maar hoewel tampongebruik door vrouwen volstrekt normaal wordt gevonden, heerst er nog een flink taboe op herentampons. Martijn Koningswaal (19) wil het onderwerp bespreekbaar maken.

Foto: iStockPhoto – Getty Images – Vasilisa – Emapoket

Tampons voor vrouwen zijn overal verkrijgbaar. Herentampons niet. “Bij de drogist moet je er naar vragen. Dan haalt de verkoopster giechelend een doosje onder de toonbank vandaan. Er wordt heel lacherig om gedaan. Daarom durven veel mannen ze niet te kopen”, weet Martijn uit ervaring.

Martijn ergert zich aan tamponreclame op televisie en in magazines. “Je ziet altijd vrouwen in die advertenties, nooit eens een man. Dat klopt toch niet? Tamponfabrikanten zouden hun marketing eens wat meer op mannen moeten richten, vind ik. Maar nee, zo gauw het om herentampons gaat, mag er niet over gesproken worden.”

Martijn gebruikt al tampons sinds zijn puberteit. “Voor mij is het gewoon een stukje persoonlijke verzorging. Geen geknoei en zo. En het is veel hygiënischer dan een pluk watten.”

 
Deel dit artikel: