13 ℃

Taalkundige: “Inburgering Friezen kan beter”

Taalkundige: “Inburgering Friezen kan beter”
Foto: Lightfield Studios / Shutterstock.com

Friezen zijn slecht geïntegreerd in de Nederlandse samenleving. Dat zegt de Groningse taalkundige Fokko Beerta. Vooral op taalgebied blijven Friezen ver achter. De meeste Friezen spreken wel een klein beetje Nederlands, maar nog lang niet goed genoeg. 

“Friesland maakt al sinds 1815 onderdeel uit van het Koninkrijk der Nederlanden. Na ruim tweehonderd jaar is het hoog tijd dat er eens fatsoenlijk Nederlands gesproken wordt”, aldus Beerta. “Als je in Nederland woont, dan spreek je Nederlands. Zo simpel is het. We moeten niet accepteren dat Friezen in hun eigen, onverstaanbare taaltje blijven praten. We verwachten van andere nieuwkomers óók dat ze Nederlands leren.”

Beerta hoopt dat Friezen meer hun best gaan doen om te integreren in de Nederlandse samenleving: “Taal is een belangrijk onderdeel, maar beslist niet het enige. Verdiep je ook eens in de Nederlandse cultuur. Met voldoende bijscholing kunnen we Friezen bijvoorbeeld leren wat een eierbal is, of poffert.”

Volgens Beerta ligt de verantwoordelijkheid bij de Friezen zelf: “Het gaat om een stukje eigen initiatief. Aanpassen aan het land waarin je leeft. Misschien kunnen ze dan echt meedoen in de Nederlandse samenleving, of zelfs een baan vinden.”

 
Deel dit artikel: