21 ℃

Sywert zelf volgt ophef over mondkapjesdeal niet meer: “Ze hebben hier geen Nederlandse kranten”

Foto: Krovsmolokom13 / Shutterstock.com

De discussie over de omstreden mondkapjesdeal duurt voort. Na een reconstructie van de Volkskrant ligt nu ook Hugo de Jonge onder vuur. Hij zou hebben aangestuurd op de deal met Sywert van Lienden. Zelf krijgt Sywert er weinig van mee. “Ze hebben hier geen Nederlandse kranten, dus het is moeilijk om op de hoogte te blijven”, vertelt hij.

Het kostte ons veel moeite om hem te vinden. Met zijn roomblanke huid is Sywert toch een opvallende verschijning op het strand. Op een enkele toerist na, is hij de enige westerling op het afgelegen eilandje in de Stille Oceaan. “De rust is hier geweldig. Je hoort enkel het ruisen van de zee. Geen ophef, geen commentaar en geen lastige journalisten. Behalve jullie dan”, lacht Sywert.

Voormalig minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge zou volgens de Volkskrant de eerste aanzet hebben gegeven tot de omstreden mondkapjesdeal. Op basis van vrijgegeven appjes meldt de krant dat De Jonge zijn ambtenaren aanspoorde om contact op te nemen met Van Lienden. De Jonge ontkent dat.

Terug naar het tropische eiland, waar Sywert geniet van een schaal verse oesters. Of Hugo de Jonge inderdaad betrokken was bij de mondkapjesdeal, wil Sywert niet zeggen: “Over die mondkapjes wil ik het niet meer hebben. Dat hoofdstuk heb ik allang afgesloten. Alsjeblieft zeg. Ik ben hier voor mijn rust. Willen jullie nog champagne? Ik betaal.”

 
Deel dit artikel: