19 ℃

Syrië mengt zich in Zwarte-Piet-discussie

Tussen de kapotgeschoten flats in de Syrische stad Albu Kamal wappert een spandoek. “Welkom Zwarte Piet” staat er, in foutloos Nederlands. Op de laatste televisie die nog werkt volgen enkele mannen de intocht van Sinterklaas in Dokkum. 

Foto: OBJM / Shutterstock.com

Eergisteren klonken nog geweerschoten in het stadje, waar het Syrische regeringsleger strijdt tegen Islamitische Staat. Nu is er geen tijd voor oorlog. Gebroederlijk kijken de mannen naar de televisie, hun kalasjnikov staat in de hoek.

Eén van de mannen houdt aangeslagen zijn hand voor zijn mond, terwijl de televisie beelden laat zien van anti-Zwarte-Piet-betogers die over de Afsluitdijk rijden.

Het Syrische volk voelt zich sterk betrokken bij de Zwarte-Piet-discussie in Nederland. “Wij zijn een volk van tradities, net als de Nederlanders”, legt een man uit. “Het is verschrikkelijk wat er bij jullie gebeurt. Zwarte Piet moet blijven. Het is een kinderfeest, verdomme. Een kinderfeest!”

Dan legt Pakjesboot 12 aan in Dokkum. Sinterklaas stapt aan wal, gevolgd door Zwarte Piet. De mannen houden hun adem in.

 
Deel dit artikel: