17 ℃

Suzanne (21) is uithaler in de Rotterdamse haven: “Helaas nog echt een mannenwereld”

Suzanne (21) is uithaler in de Rotterdamse haven: “Helaas nog echt een mannenwereld”
Foto: Maha Heang 245789 / Kaspars Grinvalds / Shutterstock.com

ROTTERDAM - Steeds meer vrouwen kiezen voor een ‘mannenberoep’ zoals automonteur, piloot, of brandweerman. Helaas geldt dat nog niet voor álle beroepen. In de uithaalbranche zijn nog maar weinig meiden actief. Wij spraken met de 21-jarige Suzanne Banket, een van de weinige vrouwelijke uithalers in de haven van Rotterdam.

“Als klein meisje wilde ik dierenarts worden. Ik had nooit verwacht dat ik in de uithalerij terecht zou komen”, lacht Suzanne. “Via een kennis kwam ik met dit vak in aanraking. Toen hij merkte dat ik interesse had, bood hij me een baan aan. Ik ben meteen aan de slag gegaan en daar heb ik nog geen seconde spijt van gehad.”

“Het sociale aspect vind ik het leukst aan mijn werk”, vertelt Suzanne. “Als uithaler kom je in contact met heel veel verschillende nationaliteiten. Vaak zijn het mensen uit Colombia, of Venezuela, maar soms ook uit Puerto Rico. En ze zijn eigenlijk altijd wel in voor een praatje. Ik spreek inmiddels een aardig woordje Spaans.”

Suzanne is één van de vijf vrouwelijke uithalers die in de Rotterdamse haven werkzaam zijn. “Vier”, corrigeert ze. “Maar helaas is de uithalerij nog echt een mannenwereld. Vrouwen denken vaak dat het heel zwaar werk is, maar dat valt reuze mee. Samen met mijn collega’s haal ik een container in een uurtje uit. En je krijgt altijd cash betaald. Ik hoop dat na dit interview meer vrouwen kiezen voor dit vak. Meiden die uithaler willen worden, mogen best een dagje met mij meelopen. Misschien het begin van een mooie carrière!”

 
Deel dit artikel: