23 ℃

Suzanne (36) is draagmoeder voor met uitsterven bedreigde neushoorns

Suzanne (36) is draagmoeder voor met uitsterven bedreigde neushoorns
Foto: Tiago S Castro / Josep Curto / Shutterstock.com

MEPPEL - “Ik wil iets goeds doen voor de wereld. Ik zou het vreselijk vinden als deze dieren uitsterven”, vertelt de 36-jarige Suzanne Joftens. Al bijna zeven maanden is Suzanne draagmoeder voor het neushoornkoppel van Dierenpark Meppel.

Het gaan niet goed met de neushoornpopulatie. Al jaren wordt deze diersoort met uitsterven bedreigd. Wetenschappers experimenteren daarom met nieuwe methodes om de neushoorns van de ondergang te redden. Er worden proeven gedaan met ivf, maar de verzorgers van Dierenpark Meppel hebben meer vertrouwen in het intersoortelijk draagmoederschap, waarvoor Suzanne haar baarmoeder beschikbaar heeft gesteld.

“Het is een meisje”, verklapt Suzanne. “Tot nu toe gaat het eigenlijk best goed. Ik ben niet misselijk of zo. Bij het begin van de zwangerschap was de mannetjesneushoorn heel voorzichtig, bijna liefdevol. Alsof hij wist wat er moest gebeuren. Een neushoornzwangerschap duurt 16 maanden, dus over negen maanden ben ik uitgerekend. En dan de bevalling. Daar zie ik wel tegenop.”

 
Deel dit artikel: