18 ℃

Susan (28) maakt duurzame, metalen kleding: “Vroeger droeg iedereen dit”

Susan (28) maakt duurzame, metalen kleding: “Vroeger droeg iedereen dit”
Foto: Vitalii Karas / SergeyPhoto7 / Dean Drobot / Shutterstock.com

Ieder jaar gooien we in Nederland meer dan 300 miljoen kilo aan textiel weg. Veel ‘fast fashion’ belandt al na enkele keren wassen in de afvalbak. Niet heel duurzaam, vindt de 28-jarige ontwerpster Susan Breedelat uit Leiden. Met haar kleding wil ze de weg vrijmaken voor een duurzame verandering.

“Textiel is extreem slijtagegevoelig. Het gevolg is dat stoffen kleding relatief snel moet worden vervangen. Willen we onze afvalberg en ecologische footprint écht verkleinen, dan moeten we slijtvaste materialen gaan dragen. En dan kom je al gauw uit bij metaal”, legt Breedelat uit.

De ontwerpster ontdekte dat metaal vroeger ook al werd gebruikt om kleding van te maken: “Het is goed dat we steeds meer afstand nemen van de wegwerpmaatschappij en weer teruggrijpen op oude productieprocessen. Het kost iets meer energie om het te maken, maar een metalen kledingstuk gaat wel honderden jaren mee.”

In haar atelier showt Breedelat een ijzeren maatpak voor dames en heren: “Ik heb dit speciaal gemaakt voor de Holland Eco Fashion Week. Het design komt uit de veertiende eeuw. Dat komt door de duurzame transitie weer helemaal terug en ik denk dat dat goed is. Het voordeel van ijzeren kleding is dat je het niet wast, maar poetst. Hierdoor bespaar je jaarlijks honderden liters water. Er hoort ook nog een helm bij en een soort lange, vlijmscherpe metalen stok.”

 
Deel dit artikel: