Supporters FC Twente laten van zich horen na goals tegen Excelsior: “Eeeeeeee!”

Supporters FC Twente laten van zich horen na goals tegen Excelsior: “Eeeeeeee!”
Foto: YT CC

ENSCHEDE - FC Twente wist vrijdagavond dankzij een spectaculaire comeback te winnen van Excelsior. Toch werd er na afloop van de wedstrijd niet zozeer gesproken over de veerkracht en de aanvallende kwaliteiten van het Twentse elftal, maar voornamelijk over de opvallende kreet die de fans van FC Twente lieten horen na elk doelpunt van de thuisclub: ‘Eeeeeeee!’

Voetbalcommentator Arno Vermeulen probeert desgevraagd de kreet te duiden: “Naar mijn idee zijn de supporters van FC Twente ge├»nspireerd door de achterban van FC Utrecht, die na een goal van hun club massaal ‘Uuuuuuuu!’ scanderen. Zij verwijzen hierbij naar de stad Utrecht en willen middels deze leus hun trots kenbaar maken. Het publiek van FC Twente lijkt nu hetzelfde te doen, maar dan voor de stad Enschede. Het zou mij niet verbazen als deze supporterstrend door nog meer eredivisieclubs wordt overgenomen.”

Volgens eredivisiepsycholoog Esther Hakkers kan een dergelijke trend op twee manieren uitpakken: “Enerzijds werkt zo’n letterleus verbroederend en verbindend. Het publiek deelt een gevoel van trots en respect voor de stad waar zij en hun club deel van uitmaken. Anderzijds kan de plank worden misgeslagen wanneer supporters onbedoeld een eredivisiestad van de tegenstander gaan eren na een goal. Zo kunnen supporters van Ajax na een doelpunt ‘Aaaaaaaa!’ gaan scanderen, maar wie is er nu trots op een stad als Almere? Fans van PEC lopen op hun beurt het gevaar om na een doelpuntkreet in slaap te vallen. Kortom, het is even afwachten of en hoe deze trend zich gaat ontwikkelen.”

 
Deel dit artikel: