12 ℃

Supermarkten in Polen nemen maatregelen na aanslagen op Poolse supermarkten in Nederland

Foto: Syndi Pilar / Shutterstock.com

In Nederland zijn in de afgelopen dagen maar liefst drie Poolse supermarkten geconfronteerd met ernstige aanslagen. De aanslagen zijn ook in Polen niet onopgemerkt gebleven. In de Poolse hoofdstad Warschau nemen de meeste supermarkten maatregelen om aanslagen zoals in Nederland te voorkomen.

In de afgelopen week werden Poolse supermarkten vernield in Aalsmeer, Heeswijk-Dinther en Beverwijk. Ook in Polen is men ontzettend geschrokken van de reeks aanslagen op Poolse supermarkten in Nederland. Volgens Rop Zoutloos, correspondent in Polen, zijn de aanslagen in dat land voorpaginanieuws.

“In Polen vind je heel veel zogenoemde ‘Poolse supermarkten’. Dit zijn, net als in Nederland, supermarkten die overwegend Poolse producten verkopen. Deze supermarkten zijn zeer populair bij voornamelijk de oorspronkelijke bewoners van dit land. En dat zijn er letterlijk miljoenen. Bij deze mensen zijn de aanslagen keihard aangekomen. En uiteraard maken zij zich enorme zorgen dat het geweld overspringt naar de Poolse supermarkten in Polen.”

Niet alleen de bezoekers, maar ook de eigenaren van de supermarkten zijn bezorgd. Zoutloos: “Ik sprak vandaag met enkele van deze eigenaren en stuk voor stuk denken ze dat het een kwestie van tijd is voordat de terreur ook hier de kop opsteekt. Volgens hen kan het niet anders dan dat het te maken heeft met de hoogstaande kwaliteit van Poolse levensmiddelen. En afgunst kent volgens hen nu eenmaal geen grenzen. Om de kans op terreur in het Oost-Europese land enigszins in te dammen is het vanaf nu dan ook verboden om in Polen een supermarkt een Poolse supermarkt te noemen.”

 
Deel dit artikel: