17 ℃

Subsidiepot voor elektrische schoenen al bijna leeg

Foto: Chanonnat Srisura / Martial Red / Shutterstock.com

Het kabinet doet er alles aan om Nederland zo duurzaam mogelijk te maken. Een van de initiatieven die Den Haag heeft bedacht voor een schonere toekomst is subsidie op elektrische schoenen. De subsidie is echter zo in trek dat de subsidiepot die sinds 1 juli beschikbaar is nu al voor 80% leeg is.

Elektrische schoenen zijn nog niet erg bekend onder de gemiddelde Nederlander en daar wil het kabinet op korte termijn verandering in brengen. De prijs van de schoenen ligt tussen de 800 en 1000 euro. Een investering die niet iedereen over heeft voor een beter klimaat. En dat is jammer, want elektrisch wandelen is volgens wandelexpert Liselot ter Venne het nieuwe elektrische fietsen: “Over tien jaar zal Nederland vol liggen met snelwandelpaden. Deze schitterende, brede asfaltpaden zullen dan door de hele Veluwe worden gelegd zodat iedereen in één dag door dit natuurgebied kan wandelen. 60 kilometer afleggen zal dan zelfs voor menig tachtigplusser een fluitje van een cent zijn.”

In de elektrische schoenenwinkel Speedy Gonzales in Baarn loopt het storm door de subsidie. Men verkoopt schoenen van onder meer het sportieve merk GreenWalker en het klassiekere Ecosteps, die met een USB-aansluiting kunnen worden opgeladen. Eigenaar Karel Tremstra kan de drukte amper aan: “Toen ik vanochtend de winkel opende stond er een rij van dertig personen voor de deur. Ongekend.”

Een gepensioneerd echtpaar loopt glunderend de winkel uit. De vrouw van het stel legt uit waarom: “Wij zijn niet alleen blij dat wij door de subsidie deze schoenen voordelig konden aankopen. We zijn ook blij omdat we anders gewone wandelschoenen hadden gekocht en dat zou natuurlijk een enorme aanslag geweest zijn op het leefklimaat van onze kleinkinderen.”

 
Deel dit artikel: