18 ℃

Subsidie voor ondernemende asielzoekers

Asielzoekers die een eigen bedrijf willen beginnen, moeten daarvoor subsidie krijgen. Dat wil Corstiaan Akel van het Centraal Registratiepunt Asielzoekers. “Veel ondernemers hebben het moeilijk en juist asielzoekers verdienen een extraatje”, aldus Akel.

subsidie-voor-allochtone-ondernemersHonderden asielzoekers zitten op dit moment in azc’s niets te doen, terwijl ze dolgraag een eigen bedrijf willen. Volgens Akel zou een flinke startsubsidie hen daarbij kunnen helpen. “Laatst kwam er een asielzoeker naar me toe die graag een internationaal transportbedrijf wil beginnen. Helaas had hij geen geld voor de benodigde tien vrachtwagens. Dan denk ik: gééf die man dat geld. Met vijf miljoen kan hij meteen van start.”

Een soortgelijk proefproject in de provincie Flevoland is een succes. De van oorsprong Syrische vluchteling Salah Ashami kreeg een startsubsidie van drie miljoen en begon daarmee zijn eigen kebabzaak. “Dat winkeltje loopt als een trein”, weet Akel. “Meneer Ashami kon met de subsidie zelfs 80 medewerkers in dienst nemen. Er zijn maar weinig kebabzaken die dat hebben. Fantastisch.”

 
Deel dit artikel: