23 ℃

Studenten gaan persvrijheid aanpakken

Studenten van de Universiteit Leiden binden de strijd aan met de persvrijheid. Samen met nieuwssite NU.nl en Facebook gaan de studenten bepalen wat u mag lezen en wat niet.

student-studenten-studentenkamer

Foto: iStockPhoto – Getty Images – Monkey Business Images

De studenten gaan berichten op Facebook op waarheid controleren. Wanneer de studenten een bericht markeren als nepnieuws, zorgt Facebook ervoor dat u het nagenoeg niet te zien krijgt. Op die manier bepalen de studenten dus feitelijk wat u leest. Het is voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog dat vrije media in ons land worden gecensureerd.

Communicatiedeskundige Jozef Gubbels spreekt van een geweldig initiatief. “Facebook is een belangrijke nieuwsbron, maar soms klopt er weinig van”, aldus Gubbels. “Mijn buurvrouw schreef gisteren in een nieuwsbericht op Facebook dat ze een hersentumor heeft. Dan wil ik wel graag dat studenten het eerst factchecken, alvorens ik haar sterkte wens.”

Volgens Gubbels wordt het hoog tijd dat het vrije woord aan banden wordt gelegd. “Je moet er niet aan denken dat mensen zomaar alles kunnen lezen. Straks gaan mensen nog zelf informatie beoordelen, daarmee een eigen mening vormen en – de hemel verhoede – zélf bepalen wat de waarheid is. Dat moeten we niet willen. Laat dat liever aan studenten over.”

De factcheckende studenten gaan zich binnenkort buigen over de Armeense genocide, het bestaan van buitenaards leven en/of God en de vermeende bingo-overwinning van Gonnie Moers.

 
Deel dit artikel: