Strijken is weer hip: “Achter de strijkplank voel ik me weer een échte vrouw”

Strijken is weer hip: “Achter de strijkplank voel ik me weer een échte vrouw”
Foto: ND3000 / Shutterstock.com

Lange tijd was het uit de gratie, maar mede dankzij strijkfilmpjes op TikTok en Instagram is strijken weer helemaal terug van weggeweest. Steeds meer vrouwen doen een stapje terug in hun carrière om meer tijd te kunnen besteden aan het strijkijzer. “Als ik strijk, voel ik me een echte vrouw”, zegt 29-jarige Mirjam Weyssen.

Zoals zoveel vrouwen besteedde Mirjam veel tijd aan haar carrière. “Al mijn vriendinnen hebben een baan, dus ik moest ook zo nodig carrière maken. Op het laatst werkte ik wel 32 uur per week”, vertelt ze. “Ik had nauwelijks tijd voor het huishouden. Aan strijken kwam ik niet meer toe. Ik was het contact met mijn vrouwelijkheid volledig kwijt.”

Vorig jaar gooide Mirjam het roer om: “Ik ben naar mijn baas gegaan en heb mijn baan opgezegd. Nog dezelfde dag kocht ik een nieuw strijkijzer.”

Toch zijn er nog steeds vrouwen die liever buitenshuis werken dan thuis gaan strijken. “Daar heb ik geen enkel respect voor”, zegt Mirjam. “Hoe kun je carrière maken, terwijl je man in een gekreukt overhemd loopt? Je bent toch een vrouw?”

 
Deel dit artikel: