Strijd in Gaza officieel een ambachtelijke oorlog

Strijd in Gaza officieel een ambachtelijke oorlog
Foto: White House / Eric Draper / Wiki Commons CC

GAZA - Tijdens de nachtelijke vergadering van de VN in Hendrik-Ido-Ambacht is het conflict in de Gazastrook uitgeroepen tot een ambachtelijke oorlog.

Defensiespecialist Janis Scherre legt uit: “Het zat er echt wel aan te komen en toch had ik het nu nog niet verwacht. Je ziet natuurlijk dat ze elkaar daar al decennialang klassiek bevechten met tanks, mortieren, raketten en geweren. Wat dat betreft is het predicaat ‘ambachtelijke oorlog’ zeker niet misplaatst.”

Volgens de oud-militair is het juist de combinatie van zuiver conventionele wapens die de strijd ambachtelijk maakt. “Het aanrichten van totale verwoesting met dit soort wapens vereist veel vakmanschap. Kenners zeggen dat ook de oorlogsretoriek, een wapenstilstand en daarna weer doorknokken bij het ambacht horen.”

Hoewel het voor de normale burger slechts een formaliteit lijkt, heeft de erkenning volgens Nefco Wilbo van de Vereniging van Artisanale Ambachtslieden (VAA) wel degelijk gevolgen: “Wij gaan ons nu ook beraden of we ons in de strijd gaan mengen. Wanneer je ziet dat een kok als Prigozjin in Bachmoet een behoorlijke gamechanger was, dan ga je als Hamasstrijder toch zweten als je weet dat we 47 koks op de club hebben.”

 
Deel dit artikel: