23 ℃

Stress op je werk? Zo gaat Schiphol-baas Dick Benschop ermee om

Stress op je werk? Zo gaat Schiphol-baas Dick Benschop ermee om
Foto: Ingehogenbijl / Asdf Media / Shutterstock.com

Veel Nederlanders hebben te maken met stress op het werk. Bijvoorbeeld als klanten ongeduldig zijn, of als er sprake is van onderbezetting. Hoe gaan topmanagers om met stressvolle situaties? Schiphol-directeur Dick Benschop geeft zijn gouden tips.

“Het zal je verbazen, maar ook bij een goed georganiseerd bedrijf als Schiphol is weleens stress”, geeft Benschop toe. “Als klanten gaan klagen, omdat ze lang moeten wachten. Of omdat je teveel werk in je eentje moet doen. Dat kan zorgen voor spanning. Het is belangrijk dat je dan echt even een momentje voor jezelf pakt.”

“Allerlei situaties kunnen zorgen voor stress. Als je bijvoorbeeld op zakenreis moet en je hebt je vlucht gemist, kun je een gevoel van stress ervaren. Concentreer je dan op je ademhaling. Adem in via je neus en uit via je mond. Je zal merken dat je snel rustiger wordt”, adviseert Benschop.

“Als het op mijn werk erg druk is, leg ik vaak een matje neer in de vertrekhal. Daar ga ik dan heel bewust even op mediteren. Ik sluit mijn ogen en neurie zachtjes. De vibratie van mijn stem kalmeert me. Natuurlijk vinden passagiers het weleens gek als ze me zo zien zitten, maar mij helpt het echt.”

En als de stress echt teveel wordt? “Dan moet je voor jezelf kiezen”, zegt Benschop. “Ga gewoon lekker een weekje op vakantie. Probeer tijdens je vakantie de stress los te laten. Dat begint al op Schiphol.”

 
Deel dit artikel: