14 ℃

Strengere dierenwet beschermt portretrecht huisdieren: “Hond wil helemaal niet met zijn kop op Facebook”

Foto: Evgenya T / Shutterstock.com

De Tweede Kamer is akkoord met de zogenoemde ‘dierenwet’. De wet geeft (huis)dieren veel meer rechten, bijvoorbeeld op privacy. Veel dieren worden nu ongevraagd afgebeeld, bijvoorbeeld op profielfoto’s op Facebook. Als het aan dierenrechtenorganisaties ligt, komt daar snel een einde aan.

De strengere dierenwet is een initiatief van de Partij voor de Dieren. De wetswijziging betekent een flinke verbetering voor de rechtspositie van dieren. Het is bijvoorbeeld nog maar de vraag of honden in de toekomst nog aangelijnd mogen worden. Ook het portretrecht van dieren wordt beter beschermd.

Op social media plaatsen mensen graag foto’s van hun huisdier. Soms zijn honden of katten zelfs te zien op profielfoto’s. Dierenrechtenorganisatie Justice for Animals vindt al langer dat daar een einde aan moet komen. “Mensen kiezen er vrijwillig voor om zich te laten fotograferen voor social media. Dieren kunnen die keuze niet maken”, zegt woordvoerster Suzanne de Klier.

Volgens De Klier moeten mensen op social media meer respect hebben voor de emoties van hun huisdieren. “Baasjes laten hun hond of kat soms een vreemd trucje doen, filmen dat en plaatsen dat zomaar op Facebook. Laatst zag ik een filmpje van een kat die per ongeluk van de bank viel. Waarom moet de hele wereld dat zien? Dat is voor een kat heel vernederend.”

 
Deel dit artikel: