15 ℃
Seksueel misbruik, smaad en fraude

Strafrechtelijk veroordeelde man (77) enige overgebleven Republikeinse presidentskandidaat

Strafrechtelijk veroordeelde man (77) enige overgebleven Republikeinse presidentskandidaat
Foto: Marian Weyo / Shutterstock.com Fulton County Sheriff's Office / fair use

WASHINGTON - Republikeinse kiezers in de Verenigde Staten staan voor een ingewikkelde keuze, nu zij enkel nog kunnen kiezen voor een Republikeinse presidentskandidaat met een strafblad.

Woensdag verliet de laatste fatsoenlijke presidentskandidaat de Republikeinse voorverkiezingen. Nikki Haley trok zich terug, waardoor het vrijwel zeker is dat een veroordeelde delinquent eind dit jaar namens de Republikeinen zal deelnemen aan de presidentsverkiezingen.

De 77-jarige man werd in 2023 veroordeeld voor seksueel misbruik en smaad en schuldig bevonden aan fraude. Daarnaast wordt de man verdacht van valsheid in geschrifte, ondermijning van de democratie, verkiezingsfraude, het belemmeren van de rechtsgang en het aanzetten tot een opstand waarbij negen doden vielen.

“Amerikaanse Republikeinen staan straks bij de verkiezingen voor een afschuwelijke keuze”, zegt Amerikacorrespondent Jasper Conijnen. “Ze moeten kiezen voor een Democraat, óf voor een veroordeelde vrouwenmisbruiker en fraudeur. Dat is een duivels dilemma.”

Mocht de veroordeelde veelpleger toch de verkiezingen winnen, dan zit er volgens Conijnen weinig anders op dan de verkiezingsuitslag respecteren: “Ook dat hoort bij de democratie. Je kunt nou eenmaal niet het Capitool bestormen en doen alsof de verkiezingsuitslag ongeldig is.”

 
Deel dit artikel: