"De glans is eraf"

Straatarme Zimbabwanen willen hun superjacht kwijt

Foto: Lisa Belle Larsen / Lucian Coman / Shutterstock.com

Door de oorlog in Oekraïne heeft het imago van het superjacht een flinke deuk opgelopen. Wereldwijd zijn al tientallen Russische superjachten in beslag genomen. Ook gewone superjachtbezitters willen zo snel mogelijk van hun schip af. Zoals in Zimbabwe.

Chipo Mbele leidt ons rond op zijn superjacht Global Endeavour. Het is een van de laatste bezittingen die hij nog heeft. Toch wil hij het liefst vandaag nog zijn superjacht kwijt. “Vroeger was ik trots op mijn superjacht. Nu niet meer. Als mensen mensen mij op mijn superjacht zien, denken ze meteen dat ik een rijke Rus ben. ‘Die heeft zeker banden met Poetin’, hoor je ze fluisteren. Daardoor is de lol is er vanaf”, aldus de Zimbabwaan.

In totaal werden in Zimbabwe deze week al 150 superjachten te koop gezet. Dat zorgt ervoor dat de marktwaarde van de superjachten flink is gedaald. “Er is een enorm aanbod en niemand wil de superjachten hebben. Daardoor daalt de prijs. Voor mijn superjacht heb ik heel lang gespaard. Nu vang ik er nog hooguit 115 miljoen voor, misschien iets meer”, zegt Mbele.

38-jarige marktkoopman neemt met pijn in het hart afscheid van zijn superjacht: “Varen was mijn lust en mijn leven. Als je de hele dag in een krottenwijk rondhangt, is het fijn om ’s avonds even een stukje te gaan varen. Maar door de Russen heeft het superjacht zijn glans verloren. Ik zal op zoek moeten naar een andere hobby. Misschien iets met auto’s, ik heb altijd al een passie gehad voor Maserati’s.”

 
Deel dit artikel: