15 ℃

Storm Eunice nog krachtiger dan Dudley

Foto: AMCImagery / Shutterstock.com

Vrijdag wordt ons land getroffen door de derde storm in korte tijd. Donderdagnacht raasde de storm Dudley over het land. Vrijdag is het de beurt aan storm Eunice. Weerkundigen vrezen dat Eunice nóg krachtiger wordt dan haar voorganger.

Weerman Thomas Indra wijst op de schermen in de weerkamer van MeteoScience. Dieprode vlekken hangen op dit moment nog boven de Noordzee. “Iedereen die daar nu op zee zit, is dood”, aldus de weerman. “Op zee heeft de wind vrij spel. Dat overleef je niet. En dat komt straks allemaal onze kant op.”

Hoe hard storm Eunice ons gaat raken is volgens Indra nog niet met zekerheid te zeggen. “Het lijkt er op dat Eunice niet recht over ons land gaat, maar iets noordelijker voorbij trekt. Als dat zo is, dan valt het aantal slachtoffers misschien mee. Maar als Eunice ons vol treft, dan vrees ik het ergste. Ik vind het niet leuk om dat te zeggen, maar het is wel de waarheid.”

Als we vragen hoe we ons op de storm kunnen voorbereiden, blijft het lang stil in de weerkamer. “Dat is het nare juist. Je kúnt je niet wapenen tegen dit soort geweld”, zegt Indra. “Het is te laat om nu nog de dijken te verhogen. Vluchten kan nog wel, maar heeft dat zin? En waar wil je dan naartoe? Als moeder natuur ons echt kapot wil hebben, dan lukt dat haar toch wel. Nu is het vooral belangrijk dat we positief blijven. Je kunt wel gaan doemdenken, maar dood gaan we toch.”

 
Deel dit artikel: