Stoomlocomotief vanuit Amsterdam vertrokken naar klimaattop in Glasgow

Foto: Peter R Foster IDMA / Shutterstock.com

Een aloude stoomlocomotief is vanochtend vertrokken naar de klimaattop in Glasgow. Met deze locomotief willen de deelnemers aan deze top laten zien dat we op veel vlakken weer terug moeten naar vroegere tijden.

Het was een idyllisch plaatje vanochtend op platform 9 van Amsterdam Centraal. Een heuse stoomlocomotief was zich aan het warmdraaien om honderden deelnemers naar de klimaattop in Glasgow te brengen. Om dit feestelijke moment extra glans te geven, was de stoker van de locomotief al uren voor vertrek kolen in de vuurkist aan het stoken. Hierdoor kwam heel Amsterdam in een feeërieke kooldamp te liggen. Deelnemers aan de klimaattop die langzaamaan binnendruppelden konden hun tranen soms niet bedwingen bij zoveel ouderwetse gezelligheid.

Maar terwijl alle wereldverbeteraars elkaar in de armen vielen bij zoveel goedwillendheid waren er toch weer enkele azijnpissers die vraagtekens zette bij de stoomlocomotief in Amsterdam. Volgens hen is de uitstoot van de stoomlocomotief niet echt bevorderlijk voor het leefklimaat in de stad. De meeste deelnemers huiverden van deze conclusie: “Vroeger werden de kolen zonder omhaal in de ketels van de locomotief gesmeten, maar die tijd is echt voorbij. De kolen die tegenwoordig worden gebruikt gaan eerst met een vliegtuig naar India waar ze worden schoongeboend door zesjarige arbeiders. Als ze eenmaal van al hun smerigheid zijn ontdaan, vliegen ze weer terug naar Europa en pas daarna komen ze in de stoomlocomotieven terecht. Dus, vervuilend? Laat me alstublieft niet lachen!”

 
Deel dit artikel: