13 ℃
Veehouder Johan:

“Stikstofzuiger lost het probleem zo op”

“Stikstofzuiger lost het probleem zo op”
Foto: Roman Sigaev / Anton Havelaar / Shutterstock.com

Het kabinet wil minder boerenbedrijven in ons land, zodat de stikstofuitstoot vermindert. Een harde klap voor veel veehouders, terwijl stikstof al lang geen probleem meer hóeft te zijn. Melkveehouder Johan Ruft kocht zes maanden geleden een stikstofzuiger. De stikstofuitstoot van zijn bedrijf is nu nagenoeg nul.

“De meeste boeren zijn gewoon lui”, weet Johan Ruft (53). “Ga maar eens bij zo’n boer in de stal kijken. Overal ligt stikstof. Ze zijn gewoon te beroerd om dat even op te zuigen. Dan denk ik: hallo, je staat nu wel te klagen, maar je kunt ook gewoon je teringzooi opruimen. Ik ga twee keer per week met mijn stikstofzuiger door de stallen. Daarna is alles weer brandschoon. Zoveel moeite is dat toch niet?”

In zijn stal staan 75 melkkoeien. Johan haalt een vinger over de vensterbank en laat het resultaat zien. Inderdaad: geen stikstof. “Zo’n stikstofzuiger kost een paar honderd euro en daarmee ben je van het gezeik af”, zegt hij. “Ja, je moet natuurlijk wel af en toe even stikstofzuigen. Maar dat moet je thuis toch ook?”

 
Deel dit artikel: