19 ℃

Stikstofexecuties Amerika goed voor biodiversiteit

Stikstofexecuties Amerika goed voor biodiversiteit
Foto: HeatherJane / Shutterstock.com

ALABAMA - Net als in Nederland staat ook de Amerikaanse natuur sterk onder druk door de verhoogde stikstofuitstoot. Door stikstof als executiemethode te gebruiken, kan de natuur in de Verenigde Staten mogelijk snel herstellen.

Voor één executie is al gauw 25 liter pure stikstof nodig, zeker als de ter dood veroordeelde flink in paniek raakt. De benodigde stikstof kan eenvoudig aan de lucht onttrokken worden. Hierdoor zal het stikstofgehalte in de atmosfeer dalen en kan de biodiversiteit verbeteren, verwachten experts.

Donderdag kreeg Kenneth Smith als eerste Amerikaan de eer om met stikstof te worden geëxecuteerd. “Geweldig hoe ik kan bijdragen aan het herstel van de natuur”, riep hij euforisch.

Of een executie daadwerkelijk een daling van de stikstofconcentratie bewerkstelligt, moet nog blijken. Sommige wetenschappers denken dat het lichaam van een ter dood veroordeelde het toegediende gas alsnog omzet in ammoniak en stikstofoxiden.

Niettemin dringt president Joe Biden erop aan om het tempo van de executies op te voeren. “Dit is een geweldige groene oplossing. Hopelijk heeft ons land genoeg criminelen”, aldus de president. In Nederland overweegt de BBB om de doodstraf weer in te voeren om zo het stikstofprobleem op te lossen.

 
Deel dit artikel: