18 ℃

Stikstofbeleid treft ook Colombiaanse cocaboeren

Stikstofbeleid treft ook Colombiaanse cocaboeren
Foto: Rafaela Asprino / Shutterstock.com

Het zal niemand ontgaan zijn dat boeren in Nederland volop protesteren tegen de stikstofplannen. Maar ook in Colombia maken boeren zich zorgen over stikstofrestricties. Chiel Seuntjes, woordvoerder van het Nederlands Genootschap voor Thuisapothekers (NGvT) vraagt aandacht voor de situatie van de Colombiaanse cocaboer.

“Ook in Colombia krijgen de cocaboeren steeds meer beperkingen opgelegd. Het gaat om plantages die soms al generaties lang in de familie zijn. Zij mogen bijvoorbeeld geen kunstmest meer gebruiken, waardoor de opbrengst fors lager is. En dat in een sector die toch al werd dwarsgezeten door overdreven regelzucht van de overheid”, weet Seuntjes.

Het NGvT vreest grote problemen in de toeleveringsketen. “Sommige Colombiaanse cocaboeren zijn al overgestapt op het minder ingewikkelde gewas papaver”, zegt Seuntjes. “De verwachting is dat hierdoor minder cocaïne het Europese vasteland zal bereiken. Dat betekent automatisch dat de prijs hier in Nederland enorm zal gaan stijgen. Gecombineerd met de huidige prijsstijgingen voor brandstof, boodschappen en energie is een pakkie of een nakkie voor een gewoon Nederlands gezin straks niet meer te betalen.”

 
Deel dit artikel: