22 ℃

Gevolg van stijgende accijnzen op alcohol en sigaretten: 17% volwassenen kan geen gezond eten meer betalen

Gevolg van stijgende accijnzen op alcohol en sigaretten: 17% volwassenen kan geen gezond eten meer betalen
Foto: Defotoberg / Shutterstock.com

De accijnzen op alcohol en sigaretten zijn in de afgelopen jaren hard gestegen. Hierdoor is het voor veel mensen alleen nog mogelijk om goedkoop ongezond voedsel te kopen.

Ruim één op de drie volwassenen wil graag gezonder eten. Dit blijkt uit een onderzoek van het CBS. Van hen geeft 17 procent aan dat ze daar geen geld voor hebben. Door de stijging van accijnzen was het de bedoeling om mensen gezonder te laten leven. Er lijkt nu alleen een tegengesteld effect te ontstaan. Tabak en alcoholische dranken zijn zo duur geworden, dat veel huishoudens te weinig geld overhouden voor gezonde voeding.

Terwijl de kassa’s in de slijterijen rinkelen en de tabaksindustrie winst na winst maakt, lijkt de arme burger nu hun keuze te hebben gemaakt. Om van de broodnodige ontspanning die een drankje en een sigaret bieden te kunnen genieten, dwingt de overheid nu de arme burger om de gezondheid op te offeren.

“Gefeliciteerd hoor, Nederland. Met je gezondheidsaanpak. Maar ik pak wel een patatje mayo”, zegt de 36-jarige heftruckchauffeur Sjon uit Lelystad. “Heb je gezien wat zo’n komkommer tegenwoordig kost? Een pokermaatje in het café vertelde er laatst eens iets over. Ik liet van schrik m’n peuk in m’n bier vallen.”

 
Deel dit artikel: