18 ℃

Stichting Insectenleed vraagt aandacht voor kleine diertjes

Foto: Barnaby Chambers / Shutterstock.com

Het wordt weer volop zomer. Dat merken mensen niet alleen aan de temperatuur, maar ook aan het aantal insecten in en rondom hun woning. Voor leden van de stichting Insectenleed vormt hun aanwezigheid ieder jaar weer een bron van vreugde, maar ook van zorg. Zij vinden dat de meeste mensen veel te lichtzinnig omgaan met het welzijn van deze kwetsbare diertjes.

Woordvoerder Erik Hazesloot van de stichting Insectenleed vertelt met afschuw: “Je wilt niet weten hoe vaak mensen deze geweldige beestjes te lijf gaan met meppers en spuitbussen. Of ze op een mooie zomeravond zomaar te pletter laten slaan tegen de bumper van hun auto. Het gaat wel om levende wezens. Die zijn ooit met liefde verwekt en door trotse ouders grootgebracht. Daar staan mensen te weinig bij stil. Het lijkt wel of dieren altijd groot en aaibaar moeten zijn om gewaardeerd te kunnen worden.”

Hazesloot: “Laatst vond ik een halfdode steekmug. Die heb ik toen met een pipetje kleine druppeltjes bloed gegeven die ik van mijn schoonmoeder had afgetapt. Het geluk dat je voelt als je zo’n diertje er weer bovenop krijgt, is immens. Daar doen we het voor, als stichting.”

 
Deel dit artikel: